Studiu: Structuri performante in regim hotelier

Extras din: “Studiu privind performanta diferitelor tipuri de structuri imobiliare in domeniul turistic” document din cadrul programului “ KeyStay LandMarks”.

Comparatie tip structuri imobiliare in functie de anumiti factori:
Grad de ocupare:
-Reteta facilitatilor exclusiviste (jacuzzi & sauna etc.) in proprietate sau proximitate functioneaza foarte bine la structurile mici (studio/1Bdr.apt. 2/4 pers) cu grad de ocupare de pana la 100%

-Unitatile mari si foarte mari (apart. 3 dormitoare + living / vila / cabana) unde se rezerva prioritar weekend-uri,  reduc gradul de ocupare la 8-12 zile / luna!

Uzura in timp:
– Unitatile mici sunt foarte simplu de intretinut,  iar absenta  grupurilor mari de petrecareti evita deteriorari, pete grave, uzura mobilier in timp.

– Unitatile mari de max 8 pers pot genera surprize, probleme, stricaciuni – si costuri mari de intretinere, curatare si  reparatii. Sunt necesare investitii periodice de renovare care genereaza costuri si afecteaza randamentele anuale.

Tipologia oaspetilor:
– Unitati tip apartament 1 dormitor + living cu canapea extensibila (max 4 persoane) :
#1 – peste 50% cupluri 
#2 – 30-35% grup de 2 cupluri
#3 – 15-20% familii clasice parintii + 1 maxim 2 copii

– Unitati mari si foarte mari – 3 dorm + living (8 pers) atrag oaspeti de 2 tipuri:
#1 – 70-75% sau mai mult rezerva grupuri de prieteni, cei mai multi, tineri, care prezinta un risc de petreceri.
#2 – 25-30% grup de 2-3 familii! 6 adulti, aprox. 3 copii, unde de multe ori este atinsa capacitatea maxima de 8 persoane, fapt care poate duce la disconfortul oaspetilor, risc de petreceri si evenimente care pot afecta fluxul businessului, si timpul necesar pentru a pregati locatia optim pentru urmatorii oaspeti.

Procentul mic de familii care rezerva acest tip de structuri este rezultatul tipologiei #1 de clienti (grup de tineri) care rezerva cu precadere weekend-urile. Exista diferente mari de procentaje si tipuri de oaspeti intre structurile mici (4pers) versus cele foarte mari (8pers) insa, structurile cu 2 dormitoare + living au cele mai mari beneficii:

sunt foarte comfortabile pentru o familie clasica (1 dormitor pentru parinti si altul pentru copii), livingul ramanand camera de zi 
ofera intimitate pentru cuplurile care rezerva 
nu sunt suficient de mari pentru un grup de petrecareti, acestea calibreaza foarte bine business-ul de vacation rentals, scazand riscurile si crescand categoria oaspetilor de calitate, gradul de ocupare si automat randamentul.

Concluzie 
In urma analizei de performanta, o locatie / cladire / resort  poate fi rentabil pentru investitori daca corespunde urmatoarelor specificatii:
– Pozitionare cat mai buna pe harta din punct de vedere turistic / vacanta.
– Facilitati exclusive. In functie de zona (mare – pool  / munte – outdoor jacuzzi etc.)
– Cladiri cu structuri mixte – unitati tip apartament / condo / loft / etc. cu 1 sau 2 dormitoare si living cu canapea exensibila.
– Bucatarii complet echipate. Sunt punctul forte al caselor de vacanta versus camere de hotel si atrag familiile.
– Compartimentare practica. Dimensiuni minime corecte a camerelor. Facilitati esentiale in toata proprietatea (AC,TV,etc)